Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Ένα από τα πρώτα βήματα που θα χρειαστεί να κάνετε μετά την εγκατάσταση και την εξουσιοδότηση (authorize) ενός DHCP Server 2016 είναι να δημιουργήσετε ένα νέο DHCP Scope. Με τα Scopes στην ουσία δηλώνετε το εύρος των IP διευθύνσεων που θα εξυπηρετεί ο DHCP Server και θα λαμβάνουν οι αντίστοιχοι DHCP clients.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και γρήγορη. Αρχικά, θα δούμε πώς γίνεται μέσα από το γραφικό περιβάλλον του Windows Server 2016 και την κονσόλα του DHCP και στη συνέχεια θα δούμε πώς γίνεται μέσω του PowerShell.

Ας ξεκινήσουμε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Αφού ανοίξετε την κονσόλα διαχείρισης του DHCP από τον Server Manager, αναπτύξτε το όνομα του DHCP Server, πατήστε δεξί κλικ στο IPv4 και έπειτα στην επιλογή New Scope.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Αμέσως μετά θα ανοίξει το παράθυρο του οδηγού δημιουργίας του νέου DHCP Scope. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα Scope Name, πληκτρολογήστε το όνομα που θα έχει το Scope για να μπορείτε να το αναγνωρίζετε μετέπειτα καθώς επίσης και μία περιγραφή (προαιρετικά). Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα IP Address Range, προσδιορίστε το εύρος των IP διευθύνσεων που θα λαμβάνουν οι DHCP clients από το Scope, πληκτρολογώντας την αρχική και τελική IP διεύθυνση, καθώς και το Subnet Mask σε ένα από τα 2 πεδία, είτε στο ομώνυμο είτε στο Length. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα Add Exclusions and Delay, προσδιορίστε το εύρος των IP διευθύνσεων που θα αποκλείονται από το εύρος του Scope του προηγούμενου βήματος. Για παράδειγμα, αν μέσα στο εύρος του Scope συμπεριλαμβάνονται και IP διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε άλλα μηχανήματα, τότε θα χρειαστεί να τα προσθέσετε ως εξαιρέσεις. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα Lease Duration, προσδιορίστε τη χρονική διάρκεια που θα αντιστοιχηθεί μία IP διεύθυνση σε κάθε ένα DHCP client. Ανάλογα με τις απαιτήσεις και τη φύση των clients ενδεχομένως να χρειαστεί να επιλέξετε μικρότερες ή μεγαλύτερες τιμές. Για παράδειγμα, σε ένα περιβάλλον όπου οι clients είναι mobile και έχουν μικρή διάρκεια παραμονής, καλό θα ήταν να επιλέξετε μικρότερη διάρκεια έτσι ώστε να ανανεώνονται γρηγορότερα και να εξυπηρετούν πιο βέλτιστα τον συνολικό φόρτο. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα Configure DHCP Options, έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τις επιμέρους επιλογές του DHCP Server όπως DNS, Gateway, κλπ., που θα λαμβάνουν οι DHCP clients. Αυτό μπορείτε να το κάνετε άμεσα επιλέγοντας Yes, I want to configure these options now ή σε κάποια άλλη στιγμή επιλέγοντας No, I wll configure these options later. Στη δική μας περίπτωση, θα το κάνουμε τώρα.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα Router (Default Gateway), πληκτρολογήστε την IP διεύθυνση του Gateway (μη ξεχάσετε να πατήσετε στο κουμπί Add) που θα λαμβάνουν οι DHCP clients και πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα Domain Name and DNS Servers, πληκτρολογήστε το domain name που θα χρησιμοποιούν οι clients για το name resolution του DNS. Επίσης, προσδιορίστε τους DNS servers που θα χρησιμοποιούν πληκτρολογώντας είτε το host name είτε την IP διεύθυνση στα αντίστοιχα πεδία. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα WINS Servers, προσδιορίστε τους αντίστοιχους servers εφ’ όσον τους χρησιμοποιείτε στην υποδομή σας. Διαφορετικά, απλά πατήστε στο κουμπί Next για να παρακάμψετε αυτό το βήμα.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στην ενότητα Activate Scope, επιλέξτε αν θέλετε να ενεργοποιηθεί άμεσα ή όχι το DHCP Scope που μόλις ρυθμίσατε. Αν το ενεργοποιήσετε πατώντας στην επιλογή Yes, I want to activate this scope now τότε ο DHCP Server σας θα ξεκινήσει άμεσα το διαμοιρασμό IP διευθύνσεων στους clients. Αν δεν είστε ακόμη έτοιμοι για κάτι τέτοιο, επιλέξτε No, I will activate this scope later για να το ενεργοποιήσετε κάποια άλλη στιγμή. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Τέλος, πατήστε στο κουμπί Finish για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ρύθμισης του νέου σας DHCP Scope.

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Αυτό ήταν! Το νέο σας DHCP Scope είναι έτοιμο.

Δημιουργία νέου DHCP Scope από το PowerShell

Ανοίξτε ένα νέο παράθυρο του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή. Στην περίπτωση μας, έχω ανοίξει το PowerShell στον ίδιο τον DHCP Server και είμαι συνδεδεμένος με Domain Administrator λογαριασμό.

Πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία του νέου DHCP Scope, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποια είναι τα υπόλοιπα Scopes του server. Για αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω εντολή.

Get-DhcpServerv4Scope

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο Scope θα χρησιμοποιήσουμε το cmdlet Add-DhcpServerv4Scope με τις κατάλληλες παραμέτρους ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Ένα τυπικό παράδειγμα φαίνεται παρακάτω.

Add-DhcpServerv4Scope -Name 'Lab Clients' -StartRange 192.168.3.100 -EndRange 192.168.3.200 -SubnetMask 255.255.255.0 -Description 'IP Addresses for Lab Clients'

Δημιουργία νέου IPv4 Scope στον DHCP Server 2016

Στο αντίστοιχο άρθρο της Microsoft για το Add-DhcpServerv4Scope cmdlet μπορείτε να δείτε όλες τις παραμέτρους που μπορείτε να δηλώσετε κατά τη δημιουργία του Scope.

Με την επόμενη εντολή μπορείτε να ρυθμίσετε τα Scope Options για ένα συγκεκριμένο scope, δηλαδή DNS server, DNS domain και Gateway.

Set-DhcpServerv4OptionValue -ScopeId 192.168.3.0 -DnsServer 192.168.3.10 -DnsDomain meraki.edu -Router 192.168.3.254

Για να δείτε τα Scope Options που έχετε ρυθμίσει ήδη, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

Get-DhcpServerv4OptionValue -ScopeId 192.168.3.0

Τέλος, για να προσθέσετε εξαιρέσεις ενός εύρους IP διευθύνσεων για ένα scope, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

Add-DhcpServerv4ExclusionRange -ScopeId 192.168.3.0 -StartRange 192.168.3.210 -EndRange 192.168.3.215

Οι παραπάνω εντολές είναι απλά ορισμένα παραδείγματα για τον τρόπο που μπορείτε να χειριστείτε τις ρυθμίσεις ενός DHCP Server μέσα από το PowerShell. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη περισσότερες εντολές και παράμετροι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τη δική σας υποδομή και ανάγκη. Ενδεχομένως να επεκταθώ περισσότερο σε επόμενο άρθρο.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.