Ρύθμιση Reservations στον DHCP Server 2016

Τα DHCP Reservations αποτελούν μία πολύ χρήσιμη δυνατότητα του DHCP Server 2016. Στην ουσία, όταν υπάρχει η ανάγκη για έναν DHCP client να έχει “μόνιμα” την ίδια IP διεύθυνση χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να αντιστοιχιστεί σε κάποιον άλλον client, τότε τον καταχωρούμε με ένα DHCP Reservation. Έτσι, όταν ο client ζητήσει μία IP διεύθυνση από τον DHCP Server, τότε θα του δίνεται η ίδια IP κάθε φορά.

Η ρύθμιση των DHCP Reservations για τους DHCP clients (που μπορεί να μην είναι απαραίτητα Windows clients μόνο αλλά και εκτυπωτές ή άλλοι member servers) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε ορίζοντας ένα reservation από έναν client που του έχει ήδη ανατεθεί μία IP διεύθυνση, είτε ρυθμίζοντας από πριν ποιο reservation θα αντιστοιχιστεί στον client όταν εισαχθεί στο δίκτυο.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν, για παράδειγμα, θέλουμε να εισάγουμε ορισμένους εκτυπωτές στο δίκτυο και αντί να ρυθμίζουμε στατικές διευθύνσεις στον ίδιο τον εκτυπωτή, να πάρει την IP διεύθυνση που θα του ορίσουμε με βάση τη συνθήκη που θα πληρεί στο αντίστοιχο DHCP reservation.

Ας δούμε όμως πώς γίνεται η όλη διαδικασία.

Ρύθμιση DHCP Reservation για υπάρχον DHCP Client

Ας υποθέσουμε ότι ένας DHCP Client έχει λάβει ήδη μία IP διεύθυνση από τον DHCP Server όπως φαίνεται στην ενότητα Address Leases της παρακάτω εικόνας.

Για να τον προσθέσουμε σε ένα DHCP Reservation, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε δεξί κλικ και έπειτα στην επιλογή Add to Reservation του εκάστοτε Scope.

Ρύθμιση Reservations στον DHCP Server 2016

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε την προσθήκη του, ανοίγοντας τον φάκελο Reservations.

Ρύθμιση Reservations στον DHCP Server 2016

Για να διαγράψετε ένα DHCP Reservation, απλά διαγράψτε την εκάστοτε εγγραφή από τον φάκελο Reservations.

Ρύθμιση DHCP Reservation για νέο DHCP Client

Για να ρυθμίσετε ένα DHCP Reservation με τον παρακάτω τρόπο, θα χρειαστεί απαραίτητα να γνωρίζετε τη MAC διεύθυνση του εκάστοτε client. Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται να προσθέσουμε έναν εκτυπωτή στον δίκτυο και θέλουμε να έχει συγκεκριμένη IP διεύθυνση.

Από την ίδια κονσόλα, πατήστε δεξί κλικ στο φάκελο Reservations και έπειτα στην επιλογή New Reservation.

Ρύθμιση Reservations στον DHCP Server 2016

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, συμπληρώστε τα πεδία Reservation name, IP address και MAC address και πατήστε στο κουμπί Add.

Ρύθμιση Reservations στον DHCP Server 2016
Οπότε, όταν ο εκτυπωτής με τη συγκεκριμένη MAC διεύθυνση ζητήσει να λάβει IP από τον DHCP Server, τότε θα του αντιστοιχιστεί αυτή που έχετε ρυθμίσει.

Ρύθμιση DHCP Reservation μέσω PowerShell

Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν και μέσω του PowerShell χρησιμοποιώντας το cmdlet Add-DhcpServerv4Reservation. Ακολουθούν δύο τυπικά παραδείγματα που μπορείτε να παραμετροποιήσετε στα μέτρα σας.

Για να μετατρέψετε ένα υπάρχον Lease σε Reservation (όπως στην πρώτη περίπτωση παραπάνω)

Get-DhcpServerv4Lease -ComputerName "dhcpserver.contoso.com" -IPAddress 10.10.10.11 | Add-DhcpServerv4Reservation -ComputerName "dhcpserver.contoso.com"

Για να προσθέσετε ένα νέο Reservation (όπως στη δεύτερη περίπτωση παραπάνω)

Add-DhcpServerv4Reservation -ScopeId 10.10.10.0 -IPAddress 10.10.10.8 -ClientId "F0-DE-F1-7A-00-5E" -Description "Reservation for Printer"
Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.