Ρύθμιση DHCP Server και Scope Options στον Windows Server 2016

Αφού έχετε δημιουργήσει τα πρώτα σας DHCP Scopes, το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσετε τα DHCP Options. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, ρυθμίζετε ποια θα είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά ενός DHCP client όπως το Gateway, οι DNS, κλπ., όταν θα λαμβάνει μία διεύθυνση IP.

Τα DHCP Options μπορούν να ρυθμιστούν σε δύο διαφορετικά επίπεδα: Server και Scope.

Ρυθμίζοντας τα DHCP Options σε επίπεδο Server σημαίνει ότι όλοι οι DHCP clients θα έχουν τα ίδια options ανεξάρτητα από το Scope που ανήκουν. Αντίστοιχα, ρυθμίζοντας τα σε επίπεδο Scope, τότε μπορούμε να έχουμε διαφορετικά options για κάθε Scope ξεχωριστά. Το πώς θα το χειριστείτε είναι καθαρά θέμα των αναγκών της υποδομής σας.

Να σημειώσω ότι, αν έχετε ρυθμίσει τα DHCP options τόσο σε επίπεδο Server όσο και Scope, τότε υπερισχύουν τα options του Scope επιπέδου στους clients.

Γενικότερα, η ρύθμιση των Server και Scope Options είναι πολύ εύκολη και απλή. Ας δούμε πώς γίνεται.

Ρύθμιση DHCP Options σε επίπεδο Server

Σε μία ανοικτή κονσόλα του DHCP, αναπτύξτε το IPv4 και βρείτε το φάκελο Server Options. Εδώ, θα εμφανίζονται όλες οι ρυθμίσεις που έχετε προσθέσει σε επίπεδο server.

Ρύθμιση DHCP Server και Scope Options στον Windows Server 2016

Για να προσθέσετε ένα νέο option, πατήστε δεξί κλικ στο Server Options και έπειτα στην επιλογή Configure Options.

Ρύθμιση DHCP Server και Scope Options στον Windows Server 2016

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, τικάρετε μία ή περισσότερες επιλογές και προσδιορίστε την εκάστοτε τιμή του στο πλαίσιο Data entry. Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η προσθήκη του Router.

Ρύθμιση DHCP Server και Scope Options στον Windows Server 2016

Ρύθμιση DHCP Options σε επίπεδο Scope

Από την ίδια κονσόλα του DHCP, αναπτύξτε ένα Scope και μεταβείτε στον φάκελο Scope Options στον οποίο θα βρείτε όλα τα options που έχετε ρυθμίσει για το συγκεκριμένο Scope.

Για να προσθέσετε ένα νέο option, πατήστε δεξί κλικ στο Scope Options και έπειτα στην επιλογή Configure Options.

Ρύθμιση DHCP Server και Scope Options στον Windows Server 2016

Εδώ, ομοίως με πριν, μπορείτε να προσθέσετε νέα options τικάροντας αυτά που θέλετε και έπειτα ρυθμίζονται τις επιμέρους παραμέτρους στο πλαίσιο Data entry.

Ρύθμιση DHCP Server και Scope Options στον Windows Server 2016

Να σημειώσω ότι τα Scope Options μπορείτε να τα ρυθμίσετε απευθείας ακόμη και όταν δημιουργείτε ένα νέο DHCP Scope όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Ρύθμιση Server και Scope Options μέσω PowerShell

Για τη ρύθμιση τόσο των Server Options όσο και των Scope Options χρησιμοποιούμε το cmdlet Set-DhcpServerv4OptionValue. Καλό θα είναι να ρίξετε μια ματιά στο documentation της Microsoft μιας και παρακάτω θα αναφέρω μόνο δύο τυπικά παραδείγματα.

Για τη ρύθμιση των τιμών DNS Server, DNS Domain και Router σε επίπεδο Server χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

Set-DhcpServerv4OptionValue -ComputerName "dc01.meraki.edu" -DnsServer 10.0.0.10 -DnsDomain "meraki.edu" -Router 10.0.0.1

Για τη ρύθμιση των τιμών DNS Server, DNS Domain και Router σε επίπεδο Scope χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

Set-DhcpServerv4OptionValue -ComputerName "dc01.meraki.edu" -ScopeId 10.0.1.0 -DnsServer 10.0.1.10 -DnsDomain "meraki.edu" -Router 10.0.1.1
Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.