Ρύθμιση δυναμικών MAC διευθύνσεων στον Hyper-V Server 2016

Όταν δημιουργείτε ένα νέο VM στον Hyper-V, που σημαίνει παράλληλα ότι θα έχει ένα ή περισσότερα network adapters, τότε κατά την εκκίνηση του VM αντιστοιχίζεται δυναμικά μία MAC διεύθυνση για τον εκάστοτε adapter. Αυτή είναι και η προεπιλεγμένη συμπεριφορά.

Η πηγή των MAC διευθύνσεων προέρχονται από ένα προεπιλεγμένο MAC Address Pool του Hyper-V που μπορείτε να δείτε μέσα από τις ρυθμίσεις του Virtual Switch Manager και συγκεκριμένα στην ενότητα MAC Address Range, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Ρύθμιση δυναμικών MAC διευθύνσεων στον Hyper-V Server 2016

Σύμφωνα με το documentation της Microsoft, o αριθμός των δυναμικών MAC διευθύνσεων που μπορεί να παράγει ένας Hyper-V host είναι 256. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τη MAC διεύθυνση aa-bb-cc-dd-ee-ff.

  • Οι πρώτες 3 οκτάδες (aa-bb-cc) αναφέρονται σε έναν Unique Identifier της Microsoft που χρησιμοποιεί σε όλους τους Hyper-V hosts (00:15:5D).
  • Οι επόμενες 2 οκτάδες (dd-ee) παράγονται από τις δύο τελευταίες οκτάδες της IP διεύθυνσης που ρυθμίστηκε την πρώτη φορά στο Hyper-V server.
  • Η τελευταία οκτάδα (ff) παράγεται από το εύρος 0x0 – 0xFF.

Γιατί πρέπει να τα γνωρίζετε όλα αυτά; Ας το δούμε με ένα παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι μόλις εγκαταστήσαμε έναν νέο Hyper-V host ο οποίος πήρε την IP διεύθυνση 10.10.10.10 από έναν DHCP server και έπειτα του ορίσαμε μια στατική IP διεύθυνση. Οι δυναμικές MAC διευθύνσεις που παράγει, όμως, εξαρτώνται από την πρώτη δυναμική IP διεύθυνση που πήρε από τον DHCP Server.

Αυτό σημαίνει ότι αν προσθέσουμε ακόμη έναν Hyper-V host στην υποδομή και αυτός πάρει την ίδια δυναμική IP 10.10.10.10 από τον DHCP Server που είχε ο πρώτος host, τότε οι δυναμικές MAC διευθύνσεις που θα παράγει θα είναι οι ίδιες με αυτές του πρώτου host.

Για να αποφύγουμε τέτοιες περιπτώσεις, η Microsoft δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το εύρος των δυναμικών MAC διευθύνσεων που παράγει ένας Hyper-V host. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αυξήσετε το όριο των 256 διευθύνσεων αλλάζοντας τις κατάλληλες οκτάδες. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο μέσα από το γραφικό περιβάλλον όσο και από το PowerShell.

Ανοίγοντας τις ρυθμίσεις του Virtual Switch Manager και συγκεκριμένα στην ενότητα MAC Address Range, μπορείτε να προσδιορίσετε το εύρος αυτών των διευθύνσεων. Όπως αναφέρει και η πληροφορία στο πλαίσιο, αλλάζοντας το εύρος δε σημαίνει ότι αυτόματα θα αλλάξει και η MAC διεύθυνση των ήδη δημιουργημένων network adapters. Για να πάρουν τη νέα διεύθυνση θα χρειαστεί να τους αφαιρέσετε και να τους δημιουργήσετε εκ νέου.

Για εσάς που προτιμάτε το PowerShell, το cmdlet που χρησιμοποιούμε σε αυτή την περίπτωση είναι το Set-VMHost όπως φαίνεται παρακάτω.

Set-VMHost -MacAddressMinimum 00155DEC6300 -MacAddressMaximum 00155DEC63FF

Για να δείτε το εύρος των δυναμικών MAC διευθύνσεων χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

Get-VMHost | Select ComputerName,MacAddressMinimum,MacAddressMaximum | ft

Ένα σημαντικό σημείο που θα χρειαστεί να προσέξετε αν πρόκειται να αλλάξετε τις Minimum και Maximum τιμές των δυναμικών MAC διευθύνσεων είναι να μην συμπεριλάβετε στο εύρος και τις στατικές MAC διευθύνσεις που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε σε ορισμένα VMs.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.