Ρύθμιση στατικής MAC διεύθυνσης σε VM στον Hyper-V Server 2016

Σε έναν Hyper-V host, οι MAC διευθύνσεις που λαμβάνουν οι προσαρμογείς δικτύου των VMs είναι δυναμικές και ορίζονται από το εύρος του εκάστοτε host. Να μη τα ξαναλέω, έχω γράψει σχετικό άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που χρειαζόμαστε να έχουμε μία στατική MAC διεύθυνση σε ένα VM. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε DHCP Filtering ή DHCP Reservations, στην περίπτωση που κάποιο inventory service ή ακόμα και όταν το license ορισμένων εφαρμογών συνδέεται με μία MAC διεύθυνση. Σε μία τέτοια περίπτωση, όταν μετακινούμε το VM σε έναν άλλο Hyper-V host θα πρέπει να διατηρήσει τη MAC διεύθυνση. Διαφορετικά, αν είχε δυναμική διεύθυνση τότε θα έπαιρνε μία νέα από τον νέο Hyper-V host.

Ας δούμε πώς ρυθμίζουμε μία στατική MAC διεύθυνση σε ένα VM στον Hyper-V. Όπως πάντα, αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσα από τον Hyper-V Manager είτε από το PowerShell.

Ρύθμιση στατικής MAC διεύθυνσης από τον Hyper-V Manager

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι το VM δε βρίσκεται σε λειτουργία.

Ανοίξτε τον Hyper-V Manager και έπειτα τις ρυθμίσεις του VM. Εδώ, αναπτύξτε τον Network Adapter και μεταβείτε στην ενότητα Advanced Features.

Ρύθμιση στατικής MAC διεύθυνσης σε VM στον Hyper-V Server 2016

Για να ρυθμίσετε το VM με στατική MAC διεύθυνση, ενεργοποιήστε την επιλογή Static και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση που θέλετε.

Ρύθμιση στατικής MAC διεύθυνσης από το PowerShell

Για να ρυθμίσετε τη στατική MAC διεύθυνση, χρησιμοποιήστε το cmdlet Set-VMNetworkAdapter όπως φαίνεται παρακάτω.

Set-VMNetworkAdapter -VMName SRV01 -StaticMacAddress "00112233445566"

Τέλος, να σημειώσω ότι όταν ρυθμίζετε μία στατική MAC διεύθυνση για ένα VM, φροντίστε ώστε να μην βρίσκεται μέσα στο εύρος δυναμικών διευθύνσεων που παράγει ο Hyper-V host. Αν είναι μέσα στο εύρος, τότε δεν αποκλείεται να δοθεί η ίδια διεύθυνση σε ένα άλλο VM καθώς ο host δε κάνει έλεγχο μεταξύ στατικών και δυναμικών διευθύνσεων.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.