Altaro VM Backup Review

Αν έχεις google-άρει ποτέ για θέματα σχετικά με Hyper-V ή VMware, τότε σίγουρα θα έχεις διαβάσει κάποιο άρθρο από το blog της Altaro. Κάπως έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μου με αυτή την εταιρεία και πλέον το blog της είναι ανάμεσα στα RSS feeds που χρησιμοποιώ για ενημέρωση. Αρκετά από τα άρθρα τους, που είναι καλογραμμένα, στοχευμένα σε real life scenarios και με όλη την απαραίτητη πληροφορία με βοήθησαν και με βοηθούν ακόμη στο να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου τακτικά.

Μιας και τους τελευταίους μήνες έχω επενδύσει σε ένα dedicated homelab για να μπορώ να εξελιχθώ χωρίς το άγχος δοκιμών σε production περιβάλλον, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να κρατάω backup ορισμένα VMs που είναι κρίσιμα για τη σωστή λειτουργία του homelab. Και έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, κατέβασα τη δοκιμαστική έκδοση του Altaro VM Backup για να δω αν με ικανοποιεί στις απαιτήσεις μου.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις μου, θα με ρωτήσετε. Αυτές που ισχύουν για κάθε software που χρησιμοποιώ. Να μου κάνει τη ζωή εύκολη, να μου δίνει την αξιοπιστία ότι μπορώ να βασιστώ πάνω του και να μη χρειάζεται να καταναλώσω μεγάλο ποσοστό του χρόνου μου για να μάθω πώς λειτουργεί.

Αφού, λοιπόν, εγκατέστησα το Altaro VM Backup σε ένα Windows Server 2016 VM που χρησιμοποιώ για management εργασίες, η πρώτη μου εντύπωση περιγράφεται στο παρακάτω tweet μου. Και πιστέψτε με, δε συνηθίζω να μοιράζομαι τον ενθουσιασμό μου ανοικτά.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι προσφέρει το Altaro VM Backup.

Backup Hyper-V και VMware VMs με το Altaro VM Backup

Αρχικά, το Altaro VM Backup υποστηρίζει τη λήψη και επαναφορά VM backups από Microsoft Hyper-V και VMware hosts. Στη δική μου περίπτωση, χρησιμοποιώ το Altaro VM Backup σε δύο Hyper-V hosts στο homelab μου, οπότε η άποψή μου επικεντρώνεται σε αυτό το κομμάτι περισσότερο και όχι στα VMs της VMware.

Η εγκατάσταση του Altaro VM Backup μπορεί να γίνει είτε απευθείας στον hypervisor (πχ. Hyper-V) είτε σε οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα, φυσικό ή virtual, δεδομένου ότι πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχετε το software απομακρυσμένα, πχ. από το workstation σας, εγκαθιστώντας το αντίστοιχο management software στο μηχάνημα. Μάλιστα, αν διαχειρίζεστε πολλαπλά instances του Altaro VM Backup για διαφορετικούς πελάτες, όπως στην περίπτωση ενός MSP, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Altaro Cloud Management Console για να έχετε πρόσβαση από παντού χωρίς να απαιτείται η χρήση VPN ή on-site πρόσβαση.

Οι αρχικές ρυθμίσεις

Όπως ανέφερα προηγουμένως, ένα από τα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά του Altaro VM Backup είναι η εμπειρία του UX που έλαβα ως τελικός χρήστης. Αμέσως μετά την εγκατάσταση και το άνοιγμα του Altaro VM Backup, η εφαρμογή σε οδηγεί κυριολεκτικά στο να ολοκληρώσεις το πρώτο σετ ρυθμίσεων και να αρχίσεις ήδη να παίρνεις backup το πρώτο VM.

Altaro VM Backup Review

Η διαδικασία δε χρειάζεται παραπάνω από λίγα λεπτά και ολοκληρώνεται σε 3 βήματα.

  • Επιλέγεις τον Host (Hyper-V, ESXi ή vCenter Server) που βρίσκονται τα VMs και δίνεις τα administrator credentials για να συνδεθείς.
  • Επιλέγεις το Backup Location που μπορεί να είναι είτε Physical Drive (USB, eSATA, iSCSI, εσωτερικός δίσκος) είτε Network Path (Network Drive, NAS ή οποιαδήποτε τοποθεσία δικτύου)
  • Παίρνεις το backup, επιλέγοντας τα VMs που έχουν αναγνωριστεί στο πρώτο βήμα και αποθηκεύονται στην τοποθεσία που έχεις επιλέξει στο δεύτερο βήμα.

Αυτό ήταν. Τόσο απλά και γρήγορα έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των βασικών δυνατοτήτων του Altaro VM Backup.

Backup and Offsite Locations

Τα backup locations αποτελούν τον αποθηκευτικό χώρο που βρίσκεται εντός της επιχείρησης και μπορούν να βρίσκονται εσωτερικά στον ίδιο το server ή σε κάποια τοποθεσία δικτύου. Υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε περισσότερα από ένα backup locations και να ορίσετε ποια από τα VMs σας θα αποθηκεύονται στα αντίστοιχα backup locations.

Altaro VM Backup Review

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι τα Offsite Locations. Όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, αυτό αφορά τον αποθηκευτικό χώρο που βρίσκεται εκτός της επιχείρησης και χρησιμοποιείται κυρίως για επαναφορά σε συνθήκες Disaster Recovery (DR). Στα Offsite Locations μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλών τύπων όπως Physical Drive, Network Path, Azure Storage, Altaro Offsite Server ή Drive Rotation/Swap (RDX). Η επιλογή του offsite backup στο Azure θεωρώ ότι είναι η πιο προσιτή και ελκυστική, τουλάχιστον για μένα.

Altaro VM Backup Review

Προγραμματισμός του backup (Schedule Settings)

Υπάρχει η δυνατότητα να προγραμματίσετε το αυτόματο backup των VMs σε εβδομαδιαίο ή μηνιαίο επίπεδο την ώρα που κρίνετε απαραίτητο. Φυσικά, μπορείτε να διατηρείτε διαφορετικό πρόγραμμα (schedule) για κάθε VM ξεχωριστά. Από το ίδιο σετ ρυθμίσεων μπορείτε να ρυθμίσετε και τον προγραμματισμό του Offsite backup. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το πεδίο Preview που εμφανίζει μία σύνοψη των επόμενων ημερών ή εβδομάδων που θα γίνεται η λήψη του backup.

Altaro VM Backup Review

Επίσης, ενεργοποιώντας την επιλογή Concurrency για κάθε host ξεχωριστά, η λήψη του backup μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε έως 4 VMs για local backup και έως 1 για offsite backup.

Πόσο καιρό θα διατηρούνται τα VM backups; Αυτό ρυθμίζεται από εσάς στο Retention Policy. Ως προεπιλογή έχει οριστεί το διάστημα των 2 εβδομάδων, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει με βάση τις δικές σας προτιμήσεις τόσο για το local όσο και το offsite backup των VMs. Μάλιστα, εκτός από τη διαγραφή των παλαιότερων VM backups, μπορείτε να επιλέξετε την αρχειοθέτηση τους με τη δυνατότητα GFS (Grandfather-Father-Son) Archiving.

Altaro VM Backup Review

Backup File Size

Το μέγεθος των backup παίζει και αυτό το δικό του ρόλο τόσο κατά τη λήψη του όσο και για το διάστημα διατήρησής του. Η Altaro χρησιμοποιεί αναπτύξει το δικό της αλγόριθμο συμπίεσης των δεδομένων και σε συνδυασμό με το Augmented Inline Deduplication, το μέγεθος του backup είναι το μικρότερο δυνατό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερους χρόνους κατά τη λήψη backup αλλά και εξοικονόμηση χώρου τόσο στο local όσο και στο offsite backup location. Ενδεικτικά, η εικόνα από τη δική μου εγκατάσταση.

Altaro VM Backup Review

Continuous Data Protection (CDP)

Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν πρόσφατα στο Altaro VM Backup είναι το CDP. Μιας και κάθε VM έχει διαφορετικό ρόλο στην IT υποδομή, η λήψη backup μία φορά την ημέρα δεν είναι αρκετή σε πολλές περιπτώσεις. Ενεργοποιώντας το CDP για τα VMs που είναι ζωτικής σημασίας, έχετε τη δυνατότητα να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα Recovery Point Objective (RPO). Οι επιλογές για τη λήψη backup ξεκινά από τις 12 ώρες και μπορεί να μειωθεί έως τα 5 λεπτά. Αν και μπορείτε να ενεργοποιήσετε το CDP για όλα τα VMs ενός host, καλό θα είναι να το χρησιμοποιήσετε μόνο για αυτά που υπάρχει αυτή η ανάγκη.

Altaro VM Backup Review

Restore VM and Granular Restore

Η διαδικασία του restore ενός VM γίνεται μέσω ενός απλού Virtual Machine Restore Wizard σε 4 βήματα.

  • Επιλέγεις το backup location απ’ όπου θα γίνει το restore
  • Επιλέγεις ποιο/α VM θα γίνουν restore
  • Επιλέγεις σε ποιο host θα γίνει το restore
  • Ολοκλήρωση του restore, όλα καλά

Η πλήρης επαναφορά ενός VM γίνεται πολύ εύκολα σε λίγα μόλις βήματα. Το Altaro VM Backup φροντίζει να δημιουργήσει το νέο VM στον Host, που μπορεί να είναι κάποιος από τους υπάρχοντες ή κάποιος νέος. Μάλιστα, υπάρχει η επιλογή να απενεργοποιήσετε την κάρτα δικτύου του VM έτσι ώστε να αποφύγετε την περίπτωση του IP conflict στο δίκτυο.

Altaro VM Backup Review

Εκτός από το πλήρες restore ενός VM, υπάρχει η δυνατότητα του Granular Restore. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επαναφέρετε μεμονωμένα αρχεία και virtual disks χωρίς να χρειαστεί να επαναφέρετε πρώτα το εκάστοτε VM. Συγκεκριμένα, οι επιλογές που έχετε είναι File Level Restore, Exchange Item Level Restore και Virtual Disk Restore. Η επαναφορά γίνεται και εδώ με έναν σύντομο wizard που σας καθοδηγεί σε κάθε βήμα, ακόμη και αν το κάνετε πρώτη φορά.

Altaro VM Backup Review

Test and Verify Backups

Στη λήψη των backups είμαστε όλοι τέλειοι και όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Βαθειά μέσα όμως, δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όταν έρθει η στιγμή της επαναφοράς αν θα συνεχίζει να συμβαίνει αυτό. Μη γελιόμαστε, πόσο συχνά δοκιμάζετε την υγεία των backups; Μία φορά το μήνα, το εξάμηνο, το χρόνο ή μήπως καθόλου;

Η δυνατότητα του Test and Verify Backups ήταν ένας από τους λόγους που με ενθουσίασαν θετικά στο Altaro VM Backup. Το να γνωρίζω ότι όχι μόνο έχω ένα backup αλλά και ότι λειτουργεί κανονικά σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει επαναφορά, είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον για μένα.

Altaro VM Backup Review

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα να κάνετε verify τους φακέλους backup ως προς την αξιοπιστία τους για να είστε σίγουροι ότι όλα πηγαίνουν καλά με τα backup σας. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα του Full Test Restore που σημαίνει ότι εκτός από την αξιοπιστία των δεδομένων, δημιουργείται ένα δοκιμαστικό VM-κλώνος σε έναν από τους συνδεδεμένους hosts για να επαληθευτεί ότι μπορεί να γίνει η εκκίνηση του VM. Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να επηρεάζονται τα production VMs.

Επιπλέον, όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί χωρίς τη δική σας παρέμβαση. Από την ενότητα Schedule Test Drills μπορείτε να ορίσετε το Sandbox Restore Schedule τόσο για τη δυνατότητα Verify Backup Folders όσο και για το Perform Full Test Restore σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Altaro VM Backup Review

Boot from Backup

Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα δυνατότητα που ελπίζω να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ. Μέσα από την ενότητα Boot from Backup μπορείτε να εκκινήσετε ένα VM απευθείας από το backup location χωρίς να χρειαστεί να το επαναφέρετε με την κλασική διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο τύποι, το Verification Mode και το Recovery Mode.

Altaro VM Backup Review

Κατά το Verification Mode, το VM εκκινεί απευθείας από το backup και χρησιμοποιείτε κυρίως στις περιπτώσεις που θέλετε να ελέγξετε άμεσα ότι λειτουργεί κανονικά. Οποιεσδήποτε αλλαγές πραγματοποιήσετε θα χαθούν μόλις ολοκληρώσετε τη δοκιμή σας.

Κατά το Recovery Mode, το VM εκκινεί άμεσα χωρίς καθυστέρηση απευθείας από το backup και είναι άμεσα διαθέσιμο. Ωστόσο, παράλληλα στο παρασκήνιο, πραγματοποιείται ένα full restore του VM. Αφού ολοκληρωθεί η επαναφορά και το VM μπορεί να επανεκκινηθεί, τότε αποσπάται (detach) από το backup drive και πλέον θα χρησιμοποιεί το νέο virtual disk στο οποίο θα έχουν γίνει merge όλες οι αλλαγές στο μεσοδιάστημα. Ιδιαίτερα δυνατό χαρακτηριστικό για τις περιπτώσεις ενός Disaster Recovery.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία που με ενθουσίασαν στο Altaro VM Backup.

Συμπεράσματα

Η Altaro φρόντισε να μου παρέχει μία NFR άδεια χρήσης για να δοκιμάσω όλες τις δυνατότητες της εφαρμογής και φυσικά το εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο στο ‘safe’ περιβάλλον του homelab μου. Μετά από ένα μήνα περίπου, μπορώ πλέον να το προτείνω ως λύση για το backup των VMs σε Hyper-V και VMware hosts.

Θεωρώ ότι το Altaro VM Backup μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας μικρής και μεσαίας επιχείρησης χωρίς να επενδύσει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα για να επιτευχθεί.

Αλλά μη μένετε μόνο στα λόγια. Μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν την Unlimited έκδοση του Altaro VM Backup για 30 ημέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε την -για πάντα- Free edition του Altaro VM Backup με τη δυνατότητα backup για 2 VMs σε κάθε host.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.