Εγκατάσταση του Windows Admin Center

Γνωστό και ως Project Honolulu, το Windows Admin Center (WAC) αποτελεί ένα δωρεάν browser-based διαχειριστικό εργαλείο της Microsoft που κυκλοφόρησε επίσημα τον Απρίλιο του 2018. Το WAC ενοποιεί πολλές από τις διαχειριστικές εργασίες για Windows Servers, τοπικά ή απομακρυσμένα, που βρίσκονται στην υποδομή μιας επιχείρισης.

Δεν ήρθε, προς το παρόν, για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα εργαλεία όπως τον Server Manager, τις κονσόλες MMC, τα RSAT tools, System Center, κλπ., αλλά για να λειτουργεί συμπληρωματικά στη διαχείριση των servers μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον.

Το Windows Admin Center μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows 10 (1709) υπολογιστές ως Desktop mode ή στις εκδόσεις Windows Server 2016 ή 1709 ως Gateway mode.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εγκαταστήσουμε το Windows Admin Center σε ένα Windows Server 2016 VM που θα έχει το ρόλο του Gateway. Έτσι, θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε τους servers απομακρυσμένα από ένα Windows 10 μηχάνημα.

Λήψη του Windows Admin Center

Μεταβείτε στην ιστοσελίδα της Microsoft για να κατεβάσετε το αρχείο εγκατάστασης του Windows Admin Center στον υπολογιστή σας. Έπειτα, μετακινήστε το στον server που πρόκειται να το εγκαταστήσετε.

Εγκατάσταση Windows Admin Center

Η εγκατάσταση του Windows Admin Center στον Windows Server 2016 είναι πολύ εύκολη υπόθεση καθώς ο wizard φροντίζει να μας καθοδηγήσει σε όλα τα βήματα. Ας αρχίσουμε.

Στην πρώτο βήμα, τικάρετε την επιλογή I accept the terms in the License Agreement και πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Εγκατάσταση του Windows Admin Center

Στη συνέχεια, επιλέξτε αν θα χρησιμοποιείται, ή όχι, το Microsoft Update για τον έλεγχο ενημερώσεων του WAC και πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Εγκατάσταση του Windows Admin Center

Επιλέξτε αν το WAC θα έχει το δικαίωμα αλλαγής των TrustedHosts ρυθμίσεων και αν θα δημιουργηθεί η συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας για το άνοιγμα του WAC στον προεπιλεγμένο browser. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Εγκατάσταση του Windows Admin Center

Έπειτα, πληκτρολογήστε την πόρτα και επιλέξτε αν θα χρησιμοποιήσετε ένα self-signed SSL certificate ή ένα SSL certificate που έχει εγκατασταθεί ήδη στον server. Πατήστε στο κουμπί Install για να συνεχίσετε.

Εγκατάσταση του Windows Admin Center

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εγκατάσταση του Windows Admin Center

Τέλος, πατήστε στο κουμπί Finish για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης του Windows Admin Center στον Windows Server 2016.

Εγκατάσταση του Windows Admin Center

Σύνδεση στο Windows Admin Center

Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, είστε πλέον έτοιμοι να συνδεθείτε στη διαχειριστική σελίδα του WAC μέσω του browser σας. Στη δική μου περίπτωση, η σύνδεση γίνεται από ένα Windows 10 PC που χρησιμοποιώ για management εργασίες.

Οι Chrome και Edge είναι οι υποστηριζόμενοι browsers σε αυτή την περίπτωση. Μην το επιχειρήσετε καν με τον Internet Explorer.

https://servername

Αντικαθιστώντας το servername με το όνομα του server που εγκαταστήσατε το WAC θα είστε πλέον έτοιμοι να προσθέσετε τους υπόλοιπους servers που θέλετε να διαχειριστείτε μέσω του Windows Admin Center.

Τέλος, να σημειώσω ότι αν έχετε εγκαταστήσει το WAC σε έναν Windows 10 υπολογιστή, τότε μπορείτε να συνδεθείτε μέσω του localhost προσδιορίζοντας την πόρτα που είχατε δηλώσει κατά την εγκατάσταση. Για παράδειγμα: https://localhost:6516

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Windows Admin Center εδώ.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.