Εγκατάσταση και ρύθμιση του SNMP σε περιβάλλον Windows

Όταν χρησιμοποιούμε ένα monitoring tool στο περιβάλλον μιας επιχείρισης, η άντληση των δεδομένων των Windows και Windows Server γίνεται συνήθως μέσω του WMI (Windows Management Instrumentation). Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί η χρήση του πρωτοκόλλου SNMP (Simple Network Management Protocol).

Το SNMP είναι ήδη εγκατεστημένο στις εκδόσεις πριν τα Windows 8 και τον Windows Server 2012. Ωστόσο, στα Windows 8, Windows 10, Windows Server 2012 και Windows Server 2016 θα χρειαστεί να το εγκαταστήσετε. Σημείωση: Το SNMP Service είναι deprecated από την έκδοση Windows Server 2012 R2.

Αυτή τη διαδικασία θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Φυσικά, αν πρόκειται να εγκαταστήσετε το SNMP σε περισσότερα endpoints (υπολογιστές, servers, VMs, κλπ.) τότε θα είναι προτιμότερο να το κάνετε μαζικά και απομακρυσμένα χρησιμοποιώντας το PowerShell ή / και το Group Policy.

Έλεγχος αν το SNMP είναι εγκατεστημένο

Πριν ξεκινήσουμε, καλό θα είναι πρώτα να ελέγξουμε αν το SNMP service είναι εγκατεστημένο και τρέχει ήδη στα Windows 10 ή Windows Server 2016. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσα από το PowerShell πληκτρολογώντας την παρακάτω εντολή.

Get-Service -Name snmp*

Αν δεν εμφανιστεί το αντίστοιχο service, τότε δεν είναι εγκατεστημένο. Αντίστοιχα, στον Windows Server μπορείτε να πληκτρολογήσετε την παρακάτω εντολή.

Get-WindowsFeature SNMP-Service

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο των υπηρεσιών (services) ή του Task Manager και να αναζητήσετε εκεί το SNMP Service. Αν δεν υπάρχει, τότε δεν είναι εγκατεστημένο.

Εγκατάσταση του SNMP στα Windows 10 και Windows Server 2016

Στα Windows 10 η εγκατάσταση του SNMP Service γίνεται μέσα από το παράθυρο προσθαφαίρεσης δυνατοτήτων των Windows. Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, τικάρετε την επιλογή Simple Network Management Protocol (SNMP) και πατήστε ΟΚ.

Εγκατάσταση και ρύθμιση του SNMP σε περιβάλλον Windows

Στον Windows Server 2016, η εγκατάσταση του SNMP γίνεται μέσα από τον Server Manager. Ξεκινήστε τον οδηγό (wizard) του Add Roles and Features, πατήστε στο κουμπί Next μέχρι να φτάσετε στην ενότητα Features όπου θα χρειαστεί να τικάρετε την επιλογή SNMP Service. Συνεχίστε με την ολοκλήρωση του οδηγού πατώντας Next και Finish.

Εγκατάσταση και ρύθμιση του SNMP σε περιβάλλον Windows

Φυσικά, η εγκατάσταση του SNMP γίνεται πιο εύκολα με ένα PowerShell one-liner στον Windows Server 2016.

Install-WindowsFeature SNMP-Service -IncludeManagementTools

Ρύθμιση του SNMP στα Windows 10 και Windows Server 2016

Τόσο στα Windows 10 όσο και στον Windows Server 2016, η ρύθμιση του SNMP γίνεται μέσα από το παράθυρο ιδιοτήτων του service. Οπότε, ανοίξτε το παράθυρο services.msc, βρείτε το SNMP Service και ανοίξτε τις Ιδιότητες (Properties).

Εγκατάσταση και ρύθμιση του SNMP σε περιβάλλον Windows

Εδώ, στην καρτέλα General, φροντίστε να επιλέξετε Automatic στην ενότητα Startup Type έτσι ώστε να είναι πάντα διαθέσιμο ακόμη και μετά από μία επανεκκίνηση του υπολογιστή ή server.

Εγκατάσταση και ρύθμιση του SNMP σε περιβάλλον Windows

Στην καρτέλα Agent, φροντίστε ώστε να έχετε επιλέξει όλα τα services που απαιτεί το monitoring tool για τη συλλογή των δεδομένων.

Εγκατάσταση και ρύθμιση του SNMP σε περιβάλλον Windows

Στην καρτέλα Security, πατήστε στο κουμπί Add για να προσθέσετε το community string, το δικαίωμα (Read only ή Read Write) και τους hosts απ’ όπου θα αποδέχεται τα πακέτα του SNMP.

Εγκατάσταση και ρύθμιση του SNMP σε περιβάλλον Windows

Αυτό ήταν. Πλέον, η εγκατάσταση και η ρύθμιση του SNMP στα Windows 10 και Windows Server 2016 έχει ολοκληρωθεί.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.