Δημιουργία και διαχείριση snapshots στο VMware Workstation

Σκεφτείτε ότι κάνετε μια κρίσιμη αλλαγή σε ένα VM και καταστρέφετε τα πάντα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Θα το κάνατε ποτέ σε production server; (η ερώτηση είναι ρητορική). Τώρα σκεφτείτε ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι και με ένα “ξόρκι” μπορεί να επαναφέρει το σύστημα σας ακριβώς όπως ήταν πριν κάνετε την αλλαγή. Καλώς ορίσατε στα snapshots.

Η λειτουργία των snapshots στο VMware Workstation αποτελεί μία πολύ χρήσιμη δυνατότητα που καθώς κάνετε τις δοκιμές σας στο virtual lab θα τη χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο. Γιατί; Πολύ απλά γιατί μπορεί να επαναφέρει το VM σας σε προηγούμενη κατάσταση (που έχετε επιλέξει) όπου όλα λειτουργούσαν κανονικά. Είναι κάτι σαν το System Restore των Windows αλλά λίιιγο καλύτερο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δείτε πώς να δημιουργήσετε ένα snapshot, πώς να κάνετε επαναφορά σε ένα προηγούμενο snapshot αλλά και πώς να διαχειριστείτε γενικότερα τα snapshots στο VMware Workstation.

Δημιουργία νέου snapshot

Η διαδικασία δημιουργίας ενός snapshot είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη. Οποιαδήποτε στιγμή, δηλαδή όταν το VM βρίσκεται σε λειτουργία ή όχι, πατήστε δεξί κλικ στο VM και έπειτα στην επιλογή Take Snapshot του μενού Snapshot.

Δημιουργία και διαχείριση snapshots στο VMware Workstation

Πληκτρολογήστε ένα όνομα και μία περιγραφή για το snapshot που θα δημιουργήσετε και πατήστε στο κουμπί Take Snapshot για να συνεχίσετε. Καλό θα είναι το όνομα και η περιγραφή του snapshot να είναι αρκετά επεξηγηματική έτσι ώστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τις αλλαγές που περιέχει κάθε snapshot. Θα σας γλυτώσει κόπο και χρόνο εν καιρώ.

Δημιουργία και διαχείριση snapshots στο VMware Workstation

Αυτό ήταν! Η δημιουργία του snapshot έχει ολοκληρωθεί.

Επαναφορά σε προηγούμενο snapshot

Εφ’ όσον έχετε δημιουργήσει ένα ή περισσότερα snapshots σε ένα VM, πλέον έχετε τη δυνατότητα να κάνετε επαναφορά σε καθένα από αυτά. Η διαδικασία επίσης είναι αρκετά απλή και γρήγορη και μάλιστα μπορεί να γίνει ενώ το VM βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Πατήστε δεξί κλικ στο VM και έπειτα από το μενού Snapshot θα δείτε τη λίστα με τα πρόσφατα snapshots που έχετε αποθηκεύσει.

Δημιουργία και διαχείριση snapshots στο VMware Workstation

Πατώντας σε ένα snapshot της λίστας θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας. Πατήστε στο κουμπί Yes για να συνεχίσετε.

Δημιουργία και διαχείριση snapshots στο VMware Workstation

Αν το VM βρίσκεται σε λειτουργία θα χρειαστούν ορισμένα δευτερόλεπτα έως ότου ολοκληρωθεί η επαναφορά.

Διαχείριση με το Snapshot Manager

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο του Snapshot Manager όπου εκεί έχετε τη δυνατότητα να δείτε όλα τα διαθέσιμα snapshots του VM, να δημιουργήσετε νέα, να διαγράψετε καθώς επίσης και να κάνετε επαναφορά σε ένα προηγούμενο snapshot.

Δημιουργία και διαχείριση snapshots στο VMware Workstation

Όπως θα δείτε, επιλέγοντας ένα snapshot ενεργοποιούνται οι επιλογές Take Snapshot, Clone και Delete ενώ παράλληλα εμφανίζεται το όνομα, η περιγραφή και το screenshot της οθόνης όταν αποθηκεύτηκε το snapshot.

Δημιουργία και διαχείριση snapshots στο VMware Workstation

Τα αρχεία των snapshots αποθηκεύονται ως προεπιλογή στον ίδιο φάκελο που έχει δημιουργηθεί το VM. Λόγω του ότι καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στο δίσκο, καλό θα είναι να δημιουργείτε snapshots με σύνεση και να διαγράφετε αυτά που δες σας χρειάζονται.

Αυτά ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Snapshot δυνατότητας στο VMware Workstation. Καθώς κάνετε τις δοκιμές σας στο virtual lab θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό. Αν δε το χρησιμοποιούσατε έως τώρα, σας προτείνω να αρχίσετε άμεσα.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.