Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Η δημιουργία ενός νέου Windows VM αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία καθώς χρειάζεται να δημιουργηθεί το VM, να γίνει η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος και έπειτα να εγκατασταθούν όλες οι διαθέσιμες ενημερώσεις. Σε ένα μικρό lab που αποτελείται από 1-2 servers αυτό μπορεί να είναι πλεονασμός, ωστόσο καθώς το lab επεκτείνεται με περισσότερους servers τότε χρειάζεται να γλυτώσουμε χρόνο κατά την προσθήκη νέων VMs.

Στο σημερινό άρθρο θα δείτε πώς να δημιουργήσετε ένα Windows VM template στο VMware Workstation το οποίο θα αποτελεί τη βάση για όλα τα υπόλοιπα VMs που θα δημιουργήσετε από εδώ και στο εξής. Χρησιμοποιώντας αυτό το template VM θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ‘καθαρούς’ κλώνους του template για να επιταχύνετε τη διαδικασία προσθήκης νέων VMs στο virtual lab.

Μιας και το δικό μου virtual lab αποτελείται από Windows VMs, το template VM θα είναι του Windows Server 2016.

Δημιουργία του template VM

Αρχικά, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε το VM που θα χρησιμοποιήσετε ως template ακολουθώντας τα βήματα που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο.

Όταν δημιουργώ ένα template VM, συνήθως παραμετροποιώ το hardware του ώστε να έχει απευθείας σύνδεση στο internet (για λήψη ενημερώσεων) μέσω NAT και του δίνω λίγη παραπάνω RAM (πχ. 4 GB) για να μπορεί να “ανασαίνει” καλύτερα. Αφού ολοκληρωθεί το template, τότε του δίνω το τελικό hardware που θέλω να έχει.

Εγκατάσταση λειτουργικού

Στη συνέχεια, ξεκινήστε τη διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος χρησιμοποιώντας το ISO της εγκατάστασης, στη δική μου περίπτωση θα δούμε τον Windows Server 2016.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, σταματήστε όταν φτάσετε στη φάση του OOBE (Out-of-box Experience). Σε αυτό το σημείο, θα εισέλθουμε σε λειτουργία Audit Mode παρακάμπτοντας τη δημιουργία Administrator λογαριασμού και των επιμέρους ρυθμίσεων του OOBE. Αυτό γίνεται για να δημιουργήσουμε ένα εντελώς γενικό template που θα μας δώσει ευελιξία αργότερα κατά τη δημιουργία των νέων VMs με βάση το συγκεκριμένο template.

Για να εισέλθετε σε λειτουργία Audit Mode πατήστε το συνδυασμό των πλήκτρων Alt + Shift + F3 μόλις φτάσετε στην πρώτη οθόνη του OOBE, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Αμέσως μετά, θα συνδεθείτε με ένα προσωρινό λογαριασμό διαχειριστή παρακάμπτοντας το OOBE. Ακόμη και αν επανεκκινήσετε το VM, θα παραμείνετε σε λειτουργία Audit Mode μέχρι να φτάσετε στη φάση του Sysprep που θα δούμε παρακάτω.

Εγκατάσταση ενημερώσεων και αλλαγές σε ρυθμίσεις

Σε αυτό το σημείο, δεδομένου ότι το VM μπορεί να έχει επικοινωνία με το internet, μπορείτε να αρχίσετε την εγκατάσταση όλων των διαθέσιμων ενημερώσεων μέσω του Windows Update. Διατηρώντας ένα πλήρως ενημερωμένο template VM σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τις ίδιες ενημερώσεις ξανά όταν θα δημιουργήσετε τους κλώνους από το συγκεκριμένο template.

Επίσης, σε αυτό το σημείο μπορείτε να παραμετροποιήσετε ορισμένες βασικές ρυθμίσεις του λειτουργικού οι οποίες θα υπάρχουν μετά και στους κλώνους. Καλό θα ήταν κρατήσετε το template VM όσο το δυνατόν πιο “καθαρό” χωρίς να προχωρήσετε σε εγκατάσταση ρόλων κλπ.

Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση ενημερώσεων, ανοίξτε τη γραμμή εντολών (command prompt) με δικαιώματα διαχειριστή και πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή έτσι ώστε να καθαρίσετε το λειτουργικό από παλαιότερες ενημερώσεις που δε χρειάζονται πια.

dism /online /cleanup-image /StartComponentCleanup /ResetBase

Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Μόλις έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την προετοιμασία του template VM, θα χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία του Sysprep για να προετοιμάσουμε το σύστημα ώστε να έχει το ρόλο του γενικού template.

Ανοίξτε τον File Explorer και μεταβείτε στην τοποθεσία: C:\Windows\System32\Sysprep. Εδώ, ανοίξτε το εκτελέσιμο αρχείο Sysprep.exe.

Στο παράθυρο του Sysprep, επιλέξτε τη ρύθμιση Enter System Out-of-Box Experience (OOBE), ενεργοποιήστε την επιλογή Generalize και τέλος επιλέξτε Shutdown στο dropdown πεδίο του Shutdown Options.

Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Πατώντας στο κουμπί ΟΚ, θα αρχίσει η προετοιμασία του συστήματος και τελικά το VM θα κλείσει.

Λήψη snapshot του template VM

Έπειτα, θα δημιουργήσουμε ένα νέο snapshot του template VM έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να δημιουργήσουμε τα επόμενα VMs με βάση το συγκεκριμένο snapshot.

Πατήστε δεξί κλικ στο template VM και έπειτα στην επιλογή Take Snapshot του μενού Snapshot.

Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε ένα όνομα και μια περιγραφή για το συγκεκριμένο snapshot και πατήστε στο κουμπί Take Snapshot για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Καλό θα είναι δώσετε ένα όνομα που θα αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο snapshot για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμο σε εσάς μετά από καιρό.

Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Στη συνέχεια, κάντε και πάλι δεξί κλικ στο template VM και πατήστε στην επιλογή Settings για να ανοίξει το παράθυρο ρυθμίσεων του VM.

Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Εδώ, μεταβείτε στην καρτέλα Options και έπειτα στην ενότητα Advanced. Ενεργοποιήστε την επιλογή Enable Template mode (to be used for cloning) και πατήστε ΟΚ για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Δημιουργία Template VM στο VMware Workstation

Αυτό ήταν! Πλέον, έχουμε δημιουργήσει ένα καθαρό template VM που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση για όλα τα υπόλοιπα VMs που θα προσθέσουμε στο virtual lab.

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε ακριβώς αυτή τη διαδικασία, δηλαδή πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο VM χρησιμοποιώντας το template VM που έχουμε έτοιμο.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.