Εξουσιοδότηση (authorize) DHCP Server 2016

Μετά την εγκατάσταση του DHCP ρόλου στον Windows Server 2016 (αλλά και στις παλαιότερες εκδόσεις), μία από τις πρώτες ενέργειες που θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν είναι να κάνουμε Authorize τον server στην Active Directory υποδομή.

Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη έτσι ώστε ο DHCP Server να έχει τη δυνατότητα να “μοιράζει” IP διευθύνσεις στους clients του Active Directory. Διαφορετικά, αν ένας DHCP Server είναι unauthorized, τότε θα σταματήσει ο διαμοιρασμός IP διευθύνσεων.

Για να κάνετε authorize ή unauthorize έναν DHCP Server θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λογαριασμό χρήστη που θα είναι μέλος του Enterprise Admins security group ή ένα λογαριασμό με delegated δικαιώματα για το εκάστοτε domain.

Αν εγκαταστήσετε τον DHCP ρόλο σε έναν Domain Controller, τότε o server γίνεται αυτόματα authorized. Αν τον εγκαταστήσετε σε έναν member server, τότε θα χρειαστεί να γίνει χειροκίνητα η ενέργεια του authorization με έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Authorize DHCP Server από το γραφικό περιβάλλον

Σε μία ανοικτή διαχειριστική κονσόλα του DHCP, πατήστε δεξί κλικ στο όνομα του server και έπειτα στην επιλογή Authorize.

Εξουσιοδότηση (authorize) DHCP Server 2016

Περιμένετε ορισμένα δευτερόλεπτα και αφού ανανεώσετε τη λίστα, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι ο DHCP Server είναι πλέον authorized από το πράσινο εικονίδιο που θα εμφανιστεί στο κάθε scope.

Αντίστοιχα, για να κάνετε unauthorize έναν DHCP Server, πατήστε δεξί κλικ στο server και έπειτα στην επιλογή Unauthorize.

Εξουσιοδότηση (authorize) DHCP Server 2016

Authorize DHCP Server με το Netsh

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή και πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή για να κάνετε authorize τον DHCP Server.

netsh dhcp add server <server name> <ip address>

Για παράδειγμα, για έναν server με όνομα DHCP01 και IP διεύθυνση την 10.10.10.50, η εντολή θα είναι κάπως έτσι.

netsh dhcp add server DHCP01.contoso.com 10.10.10.50

Αντίστοιχα, για να κάνετε unauthorize έναν DHCP Server, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

netsh dhcp delete server <server name> <ip address>
netsh dhcp delete server DHCP01.contoso.com 10.10.10.50

Για να επιβεβαιώσετε ότι η ενέργειά σας έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς αλλά και να δείτε τους authorized DHCP Servers στην Active Directory υποδομή, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

netsh dhcp show server

Authorize DHCP Server από το PowerShell

Αρχικά, για να δείτε τη λίστα με όλους τους authorized DHCP Servers στο Active Directory, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή.

Get-DhcpServerInDC

Για να κάνετε authorize έναν DHCP Server, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή αντικαθιστώντας τις αντίστοιχες παραμέτρους με αυτές της δικής σας υποδομής.

Add-DhcpServerInDC -DnsName "dhcp01.contoso.com" -IPAddress 10.10.10.50

Για να κάνετε unauthorize έναν DHCP Server, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή αντικαθιστώντας τις αντίστοιχες παραμέτρους με αυτές της δικής σας υποδομής.

Remove-DhcpServerInDC -DnsName "dhcp01.contoso.com -IPAddress 10.10.10.50
Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.