Πώς να στήσετε ένα Virtual Lab στο VMware Workstation

Ένα Virtual Lab, για μένα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής μου καθημερινότητας. Οι λόγοι πολλοί. Με βοηθάει να δοκιμάζω νέες τεχνολογίες, να προσομοιώνω σενάρια που μπορούν να συμβούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, να κάνω λάθη χωρίς άγχος, κλπ.

Το να στήσεις ένα Virtual Lab μπορεί να είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση, με τη βοήθεια του VMware Workstation ή του Hyper-V σε ένα client υπολογιστή. Βέβαια, μπορεί να γίνει αρκετά πιο πολύπλοκο αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις dedicated εξοπλισμό για τα VM, το networking, το backup. Εξαρτάται από αυτό που θέλεις να μάθεις και να πετύχεις.

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το VMware Workstation στον προσωπικό μου υπολογιστή για τις ανάγκες του Virtual Lab μου. Δεν είναι το καλύτερο, ωστόσο με καλύπτει ως ένα βαθμό στην πλειονότητα των σεναρίων που δοκιμάζω.

Για το λόγο αυτό, ξεκίνησα αυτή τη σειρά άρθρων στο Greek IT Pro που θα σας βοηθήσει να στήσετε και εσείς ένα Virtual Lab στον υπολογιστή σας με το VMware Workstation.

VMware Workstation Virtual Lab

Εγκατάσταση VMware Workstation στα Windows
Ξεκινάμε από τα βασικά, έτσι για να είναι πιο ολοκληρωμένη η σειρά των άρθρων.

Βασικές ρυθμίσεις
Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε τα πρώτα σας virtual machines, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ορισμένες από τις βασικές ρυθμίσεις του VMware Workstation για να εξοικειωθείτε πιο γρήγορα.

Τύποι και ρυθμίσεις δικτύου
Οι ρυθμίσεις δικτύου αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια του virtual lab, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιοι είναι οι τύποι των εικονικών δικτύων και πώς να τους χρησιμοποιήσετε για κάθε σενάριο.

Δημιουργία Windows VM
Πώς να δημιουργήσετε ένα virtual machine που θα φιλοξενήσει Windows ή Windows Server λειτουργικό.

Εγκατάσταση VMware Tools σε Windows VM
Η πρώτη ενέργεια μετά την δημιουργία του VM, θα πρέπει να είναι η εγκατάσταση των VMware Tools. Μην το αμελήσετε.

Αυτόματη αναβάθμιση των VMware Tools σε Windows VM
Με τον καιρό θα χρειαστεί να ενημερώνετε τα VMware Tools στα virtual machines. Ρυθμίστε το να γίνεται αυτόματα χωρίς τη δική σας παρέμβαση.

Δημιουργία Template VM
Εξοικονομήστε πολύτιμο χρόνο δημιουργώντας τα δικά σας template VMs για να έχετε στη διάθεση σας ακόμη πιο γρήγορα τα νέα VMs που θα μπουν στο virtual lab σας.

Δημιουργία VM κλώνου από template
Εκτός από χρόνο, εξοικονομήστε χώρο στο δίσκο σας δημιουργώντας κλώνους από τα template VMs γρήγορα και εύκολα.

Δημιουργία και διαχείριση snapshots
Πειραματιστείτε, κάντε λάθη, δοκιμές χωρίς όρια. Αρκεί να κρατάτε τις αλλαγές σας στα snapshots, γιατί αυτά θα φέρουν το VM σας σε προηγούμενη κατάσταση χωρίς προβλήματα.

Προσθήκη νέας κάρτας δικτύου σε VM
Κάποια στιγμή τα VMs σας θα χρειαστεί να συνδεθούν σε περισσότερα από ένα δίκτυα. Προσθέστε όσες κάρτες δικτύου θέλετε.

Προσθήκη νέου δίσκου σε VM
Προσθέστε εικονικό ή φυσικό σκληρό δίσκο στα VMs σας για να επεκτείνετε τη χωρητικότητα και τη λειτουργικότητα του.

Επέκταση χώρου σε δίσκο ενός Windows VM
Αν η αρχική χωρητικότητα του δίσκου έχει αρχίζει να γεμίζει, μπορείτε να την επεκτείνετε όσο θέλετε, εφ’ όσον έχετε διαθέσιμο χώρο στο δίσκο του υπολογιστή σας.

Αυτόματη σύνδεση χρήστη σε Windows VM
Η πληκτρολόγηση των κωδικών είναι τόσο βαρετή διαδικασία, γλυτώστε λίγα δευτερόλεπτα από κάθε εκκίνηση των VMs ενεργοποιώντας την αυτόματη σύνδεση χρήστη στα Windows.

Ελπίζω να βοήθησα!

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.