Αφού έχετε ολοκληρώσει την εγκατάσταση του VMware Workstation στον Windows υπολογιστή σας, σειρά έχει η βασική παραμετροποίηση της εφαρμογής.
Ρυθμίσεις όπως η προεπιλεγμένη τοποθεσία εγκατάστασης των virtual machines, η αυτόματη εγκατάσταση των VMware Tools, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις οθόνης, κλπ., σας δίνουν τη δυνατότητα να γλυτώσετε κόπο και χρόνο από την πρώτη στιγμή. Φυσικά, οι παρακάτω ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα καθώς αποκτάτε εμπειρία και γνωρίζετε ακριβώς πώς θέλετε να λειτουργεί το VMware Workstation για εσάς.
Προσωπικά, όταν στήνω ένα νέο Virtual Lab με το VMware Workstation, αυτές οι ρυθμίσεις είναι το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσω να δημιουργώ τα virtual machines. Στο συγκεκριμένο άρθρο δε θα αναλύσουμε ιδιαίτερα κάθε ρύθμιση και λειτουργία που υπάρχουν στις ρυθμίσεις, ωστόσο όταν φτάσετε στο τέλος θα γνωρίζετε πλέον ένα μεγάλο μέρος των βασικών ρυθμίσεων του VMware Workstation.
Σημείωση: Στις παρακάτω εικόνες αντικατοπτρίζονται οι ρυθμίσεις του δικού μου Virtual Lab. Πολλές από τις ρυθμίσεις είναι γενικές, δηλαδή εφαρμόζονται σε όλα τα VMs, ή ειδικές που σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν ανά virtual machine σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις.
Βασικές ρυθμίσεις στο VMware Workstation 12
Για να ανοίξετε το παράθυρο των ρυθμίσεων πατήστε στην επιλογή Preferences του μενού Edit ή χρησιμοποιήστε το συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + P.
Ενότητα Workspace
Στην ενότητα Workspace έχω επιλέξει να αλλάξω την προεπιλεγμένη τοποθεσία αποθήκευσης (Default location for virtual machines) των virtual machines που δημιουργώ καθώς χρησιμοποιώ ένα διαφορετικό σκληρό δίσκο από τον C:\ που είναι SSD και δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα.
Αν θέλετε τα VMs να συνεχίσουν να τρέχουν ακόμη και αν κλείσετε το παράθυρο του VMware Workstation ενεργοποιήστε την επιλογή Keep VMs running after Workstation closes, παρόμοια συμπεριφορά που ισχύει ήδη στον Hyper-V. Στη δική μου περίπτωση το έχω απενεργοποιημένο.
Σημαντική ρύθμιση επίσης είναι η συμβατότητα υλικού, αν δε σκοπεύετε να πειραματιστείτε με legacy VMs, αφήστε τη ρύθμιση Default hardware compatibility στο Workstation 12.x.
Τέλος, αν σκοπεύετε να διατηρήσετε ορισμένα screenshots από τα VMs σας, ενεργοποιήστε την επιλογή Save screenshots to είτε για το Clipboard (για επικόλληση στο Paint ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα) είτε σε dedicated φάκελο που θα επιλέξετε.
Ενότητα Input
Στην ενότητα Input μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο που θα αλληλεπιδρά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή σας μεταξύ του host και των guest συστημάτων.
Για παράδειγμα, ενεργοποιώντας την επιλογή Grab keyboard and mouse input on mouse click σημαίνει ότι για να αποκτήσετε πρόσβαση σε πληκτρολόγιο και ποντίκι στο guest VM θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα click μέσα στο περιβάλλον του guest. Αυτό είναι αρκετά βολικό έτσι ώστε να μη “χάνει” το focus του ποντικιού καθώς εναλλάσσετε τα διαφορετικά περιβάλλοντα.
Ενότητα Hot Keys
Εδώ μπορείτε να επιλέξετε το συνδυασμό των πλήκτρων που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε για να “ελευθερώσετε” τον έλεγχο του guest VM και να γυρίσετε πίσω στον host. Δηλαδή, αν χρησιμοποιείτε ένα guest VM και διαπιστώσετε ότι κουνώντας το ποντίκι εκτός της περιοχής του VM, το ποντίκι δεν ακολουθεί, τότε χρειάζεται να το ελευθερώσετε χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο Hot Key. Η default ρύθμιση είναι τα πλήκτρα Ctrl + Alt που χρησιμοποιώ και εγώ στη δική μου περίπτωση.
Επίσης, χρησιμοποιώντας το συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + Alt + Enter μπορείτε να εναλλάσετε το guest VM μεταξύ του full screen mode.
Ενότητα Display
Στην ενότητα Display μπορείτε να ρυθμίσετε τον τρόπο που θα αλλάζει η ανάλυση οθόνης των guest VMs σε σύγκριση με τον host. Είτε θα αυξομειώνετε ανάλογα με το παράθυρο του Workstation, είτε θα παραμένει σταθερό, οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή και είναι “προσωπικές” καθώς ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις.
Στην εικόνα φαίνονται οι δικές μου ρυθμίσεις, δε νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσουμε κάτι παραπάνω εδώ, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τον τρόπο που μπορεί να τις προσαρμόσει στο δικό του virtual lab.
Ενότητα Unity
Το Unity mode σας δίνει τη δυνατότητα να “παντρέψετε” το host και το guest VM, δηλαδή εφαρμογές που τρέχουν στο guest VM να εμφανίζονται ως εφαρμογές του host. Στη συγκεκριμένη ενότητα μπορείτε να επιλέξετε το hot key για να εισέλθετε στο unity mode. Περισσότερες πληροφορίες για το Unity μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ενότητα Updates
Στην ενότητα Update μπορείτε να ρυθμίσετε το έλεγχο για ενημερώσεις τόσο του VMware Workstation όσο και των VMware Tools. Φροντίστε να κρατάτε ενημερωμένο τόσο το Workstation όσο και τα VMware Tools καθώς τις περισσότερες φορές περιέχουν διορθώσεις που θα σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη στο virtual lab σας.
Για την επιλογή Automatically update VMware Tools on a virtual machine θα μιλήσουμε αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο.
Ενότητα Feedback
Θεωρώ ότι αρκετά προφανής η λειτουργία του, ενεργοποιήσετε την επιλογή (αν το θέλετε) Help improve VMware Workstation για να στέλνετε ανώνυμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση του VMware Workstation στο lab σας.
Ενότητα Shared VMs
Στην ενότητα Shared VMs μπορείτε να ρυθμίσετε την τοποθεσία για τα shared VMs σας καθώς και την πόρτα που θα χρησιμοποιεί. Δε θα σταθούμε περισσότερο σε αυτό το κομμάτι γιατί δε θα το χρησιμοποιήσουμε τη δεδομένη στιγμή. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα Shared VMs εδώ.
Ενότητα Memory
Στην ενότητα Memory μπορείτε να ρυθμίσετε τη συνολική μνήμη RAM του host που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα virtual machines του lab σας. Συνήθως, η προτεινόμενη τιμή είναι και η πιο ασφαλής επιλογή με βάση το μέγεθος της RAM του υπολογιστή σας. Αν δε σας φτάνει η διαθέσιμη μνήμη RAM του υπολογιστή σας θα ήταν προτιμότερο να προσθέσετε ακόμη ένα dimm παρά να αυξήσετε την τιμή σε αυτή τη ρύθμιση.
Ενότητα Priority
Στην ενότητα Priority μπορείτε να ρυθμίσετε την προτεραιότητα της λήψης και της επαναφοράς ενός snapshot, αν δηλαδή θα γίνονται στο background με χαμηλή προτεραιότητα ή όχι. Για τις περισσότερες περιπτώσεις, αφήστε το στην προεπιλεγμένη ρύθμιση.
Ενότητα Devices
Στην ενότητα Devices μπορείτε να ρυθμίσετε αν θα είναι ενεργοποιημένη, ή όχι, η αυτόματη εκτέλεση αφαιρούμενων δίσκων στον host καθώς επηρεάζει άμεσα και τη λειτουργία των VMs. Επίσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη χρήση των virtual printers που θα δούμε αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο.
Αυτές ήταν λοιπόν οι γενικότερες ρυθμίσεις του VMware Workstation που καλό θα ήταν να τις παραμετροποιήσετε στην αρχή καθώς δημιουργείτε το virtual lab σας. Βέβαια, θα δείτε ότι με τον καιρό ορισμένες από τις ρυθμίσεις ενδεχομένως να τις αλλάξετε για να σας εξυπηρετούν καλύτερα σε αυτά που θέλετε να επιτύχετε.
Αφήστε το πρώτο σχόλιο