Προσθήκη και αφαίρεση ενός Global Catalog server σε έναν DC

Όταν κάνουμε promote έναν Windows Server 2016 σε Domain Controller, παράλληλα ως προεπιλογή, έχει οριστεί να έχει και το ρόλο του Global Catalog (GC) server. Εκτός φυσικά και αν ξε-τικάρατε την αντίστοιχη επιλογή στον Configuration Wizard. Ποιοι από τους Domain Controllers σας είναι και GCs; Είναι πολύ εύκολο να το ελέγξετε.

Στα παρακάτω βήματα θα δούμε πώς γίνεται η ενεργοποίηση και η απενεργοποίηση ενός Global Catalog server τόσο μέσα από το γραφικό περιβάλλον όσο και μέσα από το PowerShell. Επιπλέον, στην περίπτωση που ενεργοποιήσουμε έναν GC, θα δούμε πώς να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμος προς χρήση στην υποδομή του Active Directory.

Μέσα από το γραφικό περιβάλλον

Αφού συνδεθείτε στον DC, ανοίξτε την κονσόλα Active Directory Sites and Services. Επεκτείνετε το Sites container μέχρι να βρείτε τον DC που θέλετε να ελέγξετε. Πατήστε δεξί κλικ στο NTDS Settings και έπειτα στο Properties.

Προσθήκη και αφαίρεση ενός Global Catalog server σε έναν DC

Εδώ, στην καρτέλα General, τικάρετε την επιλογή Global Catalog για να ενεργοποιήσετε το ρόλο ή ξε-τικάρετέ το για να τον απενεργοποιήσετε.

Προσθήκη και αφαίρεση ενός Global Catalog server σε έναν DC

Μέσα από το PowerShell

Για να ενεργοποιήσετε το Global Catalog σε έναν DC, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή αλλάζοντας τις τιμές με αυτές της δικής σας υποδομής.

Set-ADObject "CN=NTDS Settings,CN=Fabrikam-DC1,CN=Servers,CN=Default-First-Site-Name,CN=Sites,CN=Configuration,DC=Fabrikam,DC=COM" -Replace@{options='1'}

Εναλλακτικά, με μία παραλλαγή της μπορείτε απλά να δηλώσετε το όνομα του DC όπως φαίνεται παρακάτω.

Set-ADObject -Identity (Get-ADDomainController DC02).ntdssettingsobjectdn -Replace @{options='1'}

Και για τις δύο περιπτώσεις, η τιμή options=’1‘ αναφέρεται στην ενεργοποίηση του Global Catalog και αντίστοιχα η τιμή options=’0‘ στην απενεργοποίησή του.

Έλεγχος ετοιμότητας του Global Catalog

Ως ένα τυπικό επόμενο βήμα, αφού έχετε ενεργοποιήσει τον Global Catalog, είναι να ελέγξετε την ετοιμότητα του. Ένας GC “διαφημίζεται” στο δίκτυο και αναλαμβάνει το ρόλο του GC μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί το replication από τους υπόλοιπους DCs.

Για να το κάνετε αυτό μέσα από το γραφικό περιβάλλον, πληκτρολογήστε ldp στην αναζήτηση και ανοίξτε το αντίστοιχο εργαλείο. Πατήστε στο μενού Connection και έπειτα στην επιλογή Connect. Εδώ, βεβαιωθείτε ότι η πόρτα είναι η 389 και πατήστε ΟΚ.

Προσθήκη και αφαίρεση ενός Global Catalog server σε έναν DC

Στις πληροφορίες που θα εμφανιστούν, βρείτε την τιμή isGlobalCatalogReady και εφ’ όσον έχει την τιμή TRUE τότε ο GC σας είναι έτοιμος.

Προσθήκη και αφαίρεση ενός Global Catalog server σε έναν DC

Εναλλακτικά, μπορείτε να ελέγξετε την ετοιμότητα του GC μέσα από τη γραμμή εντολών. Πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή αλλάζοντας τις τιμές με τις αντίστοιχες δικές σας.

nltest /server:<servername> /dsgetdc:<domainname>

Προσθήκη και αφαίρεση ενός Global Catalog server σε έναν DC

Αν εμφανίζεται η εγγραφή GC στα Flags τότε σημαίνει και πάλι ότι ο GC σας είναι έτοιμος.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.