Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του WSUS στον Windows Server 2016, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην παραμετροποίηση των αρχικών ρυθμίσεων του WSUS. Είναι ένα απαραίτητο βήμα, που δε μπορείτε να παραλείψετε, έτσι ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο WSUS.

Ανάλογα με την εκάστοτε υποδομή, ενδεχομένως να χρειαστούν ορισμένες περαιτέρω ενέργειες από τη μεριά σας ώστε να εξασφαλιστεί η επικοινωνία του WSUS server με τους clients, με τον upstream server (πχ. Microsoft Update).

Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο firewall μεταξύ του WSUS server και του internet, τότε θα χρειαστεί να δώσετε τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους ώστε να γίνεται ο έλεγχος και η λήψη ενημερώσεων. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε proxy servers. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπότε, ας προχωρήσουμε στις αρχικές ρυθμίσεις του WSUS μέσω του Configuration Wizard.

Οι αρχικές ρυθμίσεις του WSUS 2016

Αν εγκαταστήσατε το ρόλο μέσω του Server Manager και διατηρήσατε ανοικτό το παράθυρο του οδηγού εγκατάστασης, τότε μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο των αρχικών ρυθμίσεων πατώντας στην επιλογή Launch Post-Installation tasks, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Εναλλακτικά, στις ειδοποιήσεις του Server Manager θα εμφανιστεί το αντίστοιχο μήνυμα απ’ όπου μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο αρχικών ρυθμίσεων για να προχωρήσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, τικάρετε την επιλογή Store updates locally, δηλώστε το φάκελο που θα αποθηκεύονται οι ενημερώσεις και πατήστε στο κουμπί Run για να συνεχίσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Αμέσως μετά θα ανοίξει ο Configuration Wizard για τον WSUS Server μέσα από τον οποίο θα χρειαστεί να επιλέξετε ποιες ενημερώσεις θα λαμβάνει ο WSUS, σε ποιες γλώσσες, το χρονοδιάγραμμα του συγχρονισμού, κλπ. Φυσικά, όλες οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή με βάση τις ανάγκες σας.

Στην ενότητα Before You Begin, απλά πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Microsoft Update Improvement Program, επιλέξτε αν θα συμμετέχετε στο πρόγραμμα της Microsoft τικάροντας την αντίστοιχη επιλογή και πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Choose Upstream Server, επιλέξτε από ποιο server θα γίνεται ο συγχρονισμός του WSUS server. Αν είναι ο πρώτος WSUS server της υποδομής σας τότε επιλέξτε Synchronize from Microsoft Update. Αν ο WSUS ενεργεί ως replica server τότε επιλέξτε Synchronize from another Windows Server Update Services server και συμπληρώστε τα απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχή σύνδεση μεταξύ τους. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Specify Proxy Server, συμπληρώστε τα αντίστοιχα πεδία εφ’ όσον χρησιμοποιείτε έναν proxy server στην υποδομή σας, διαφορετικά απλά παρακάμψτε το συγκεκριμένο βήμα πατώντας στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Με βάση τις ρυθμίσεις που επιλέξατε στα δύο προηγούμενα βήματα, θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε μία σύνδεση με τον upstream server για να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις. Πατήστε στο κουμπί Start Connecting και περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Choose Languages, ενεργοποιήστε την επιλογή Download update only in these languages και επιλέξτε μόνο τις γλώσσες που χρησιμοποιείτε στην υποδομή σας. Για παράδειγμα, αν έχετε μία μίξη εκδόσεων των Windows σε Ελληνικά και Αγγλικά, επιλέξτε μόνο Greek και English. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Choose Products, ανατρέψτε πρώτα σε όλη τη λίστα και επιλέξτε μόνο τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στην υποδομή σας και θέλετε να λαμβάνετε όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις. Αν το κάνετε πρώτη φορά, καλό θα ήταν να επιλέξετε μόνο μερικά προϊόντα και στη συνέχεια αφού εξοικειωθείτε με το περιβάλλον του WSUS να προχωρήσετε στην προσθήκη ακόμη περισσότερων προϊόντων. Πατήστε στο κουμπί Next για να συνεχίσετε.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Choose Classifications, επιλέξτε μόνο τις κατηγορίες ενημερώσεων που σας ενδιαφέρουν ανάλογα και με τα προϊόντα που επιλέξατε στο προηγούμενο βήμα. Βέβαια, και εδώ να είστε επιφυλακτικοί με τις επιλογές σας. Για παράδειγμα, δε θα ενεργοποιούσα την επιλογή Drivers γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν η λήψη δεκάδων ή εκατοντάδων GB ενημερώσεων που το 99% αυτού να μη χρησιμοποιείται στην υποδομή.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Configure Sync Schedule, επιλέξτε αν ο συγχρονισμός για τον έλεγχο νέων ενημερώσεων θα γίνεται χειροκίνητα ή αυτόματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που θα ορίσετε. Προφανώς, καλό θα είναι να γίνεται αυτόματα την ώρα που η υποδομή ‘υπο-λειτουργεί’ όπως για παράδειγμα τις βραδινές ώρες που υπάλληλοι βρίσκονται δεν εργάζονται.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Στην ενότητα Finished, η διαδικασία παραμετροποίησης των αρχικών ρυθμίσεων του WSUS server έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που μένει τώρα είναι να γίνει ο αρχικός συγχρονισμός για να εντοπιστούν όλες οι διαθέσιμες ενημερώσεις από τον upstream server (πχ. το Microsoft Update) και να ξεκινήσει έπειτα η λήψη τους. Ενεργοποιώντας την επιλογή Begin initial synchronization και πατώντας Finish αυτό θα γίνει άμεσα.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Ωστόσο, μπορείτε να παραλείψετε το συγκεκριμένο βήμα, για την ώρα, και να προγραμματίσετε τον συγχρονισμό σε μία πιο ‘ελεύθερη’ ώρα καθώς θα επιφορτιστεί το δίκτυο με τη λήψη δεκάδων GB ενημερώσεων. Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε τον αρχικό συγχρονισμό χειροκίνητα μέσα από την κονσόλα διαχείρισης του WSUS.

Οι αρχικές ρυθμίσεις στον WSUS 2016

Η διάρκεια του αρχικού συγχρονισμού μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες. Αυτό εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό προϊόντων και κατηγοριών που επιλέξατε στα προηγούμενα βήματα.

Σχετικά με Dimitris Tonias 93 Άρθρα
Focused on Microsoft technologies such as Windows Server, Office 365 and Hyper-V.

Αφήστε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email δε θα δημοσιοποιηθεί.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.